Hello ZALORA Malaysia!

December 28, 2018


This is the most exciting story that I’m going to write bagi mengakhiri tahun 2018 sebagai seorang blogger dan penulis artikel. 2018 adalah tahun yang sangat-sangat mencabar bagi aku. Sebab dalam tahun ini persekitaran aku berubah ubah dari seorang pelajar sekolah menengah kepada seorang yang bekerja, dari seorang pekerja kepada seorang pelajar kolej. It’s quite challenging. Bila kau jumpa dengan ramai orang dalam tahun yang sama. Tapi ia sangat menyeronokan sebab dapat kenal dengan ramai manusia yang ada banyak cara dan banyak ragam. Semuanya berbeza-beza, included, cara pemikiran mereka sebagai seorang manusia terhadap manusia yang lain. 

But today, Hello Zalora Malaysia! Finally, I’m officially Article’s writer at Zalora Thread Malaysia. You guys can check it my articles that have been published on their website. Perjalanan aku untuk sampai ke tahap ni memang sangat lama dan sangat sukar. Aku kena balik ke akhir tahun tahun 2016 balik, di situ aku bermula dengan Zalora. Aku sebenarnya dah jadi penulis artikel mereka sejak awal tahun 2017 tapi aku tak berapa aktif sangat masa tu sebab yalah, focus pada SPM. Jadi aku tak boleh nak bagi komitmen yang tinggi. Dalam beberapa bulan tu, aku stop menulis artikel. Blog aku pun sunyi je. Tapi itu cerita lama. 

Tahun baru akan menjelang tak lama lagi, dalam hanya masa 3 hari sahaja dan aku sangat teruja untuk mulakan semula hidup baru aku. Banyak kenangan yang mungkin aku takkan lupakan yang terjadi dalam tahun 2018. 

So, as the title above, 24 December yang lepas aku ke Zalora HQ di Kuala Lumpur untuk sesi photoshoot bagi writer Zalora sebagai satu pembaharuan yang bakal dilakukan dalam Online Magazine diorang. Macam perkenalan kepada penulis-penulis yang menulis artikel dibawah label Zalora Malaysia and I'm the one of them. Actually, sesi photoshoot ni dah berjalan dari bulan Oktober dulu. Tapi disebabkan masa aku. tak ada sebab masih lagi tengah dalam semester dan nak dekat final exam pulak tu, aku terpaksa delay untuk tukar tarikh ke bulan December. Means, aku nak settelkan aku punya study dulu baru aku fokus untuk Zalora ni punya photoshoot.  

Aku bernasib baik sebab ada Editor yang memahami situasi aku. So, hari tu aku bergerak secara solo ke Kuala Lumpur naik bas dari Perak. Banyak jugaklah masalah, antaranya, bas lambat. Sepatutnya bas aku pukul 8:30 pagi tapi boleh pulak bas tu datang pukul 9:30. Menyirap jugak darah ni. Tapi aku sabarkan je lah hati. Hari Isnin ke Kuala Lumpur, jadi memang tak boleh nak elak dari traffic jams. Aku sampai ke KL Sentral dalam pukul 1:45 petang macam tu. Kawan kolej aku tiga orang dah tunggu aku dekat KL Sentral. Kitorang ambil LRT dari KL Sentral tu dan drop dekat Stesen Chan Sow Lin. 

Jam dah pukul 2:20 petang. Aku punya photoshoot tu pukul 2:30 petang. Lambat gila, aku dah gelabah. Kami ambik Grab dari Chan Sow Lin dan bergerak ke South Gate. Masalah pulak lagi sebab Grab boleh tersesat. Kuala Lumpur kan, so no wonder. But, Yeah. Finally we made it. Sampai jugak akhirnya dekat ZALORA HQ ni. 

Imagine you walking to the biggest company. I saw many model, tinggi macam galah. Their photoshoot environment. This is so much exciting than eating a king crab. I got the opportunity to be model for the second times. Actually, aku sebenarnya  dah biasa dalam modelling ni. Tapi bila dekat Zalora ni aku jadi awkward sebab ada sikit rasa segan. 

But, guess what? my editor said that I can be a model because I know how to choose the right angle and my face was so photogenic. What a great complimen! hoping one day, that i really can be a real model. This is just the beginning. I will go step by step. Wish me luck guys. 

This is the awkward me with the second outfit
Korang boleh tengok dekat Instagram aku @Iqbaalramlan. So, Thats, All from me and see guys on the next entry. Thanks for coming. Wish me luck for the best future. Don't forget to read my articles in the ZALORA Website. 

29 comments:

  1. Tahniah di atas kerjaya ini. Moga semakin maju dan kerap sharing story dan fashion yang best dengan kami kelak ye. Atau better still, bagi freebies hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually bal takde lah tahu sangat pasal perkembangan fashion ni. But i iw will try my best to be more fashionate person and write about it. for the freebies i will think about it. Hhahaha

      Delete
  2. Tahniah ye. Moga sukses selalu. Sukses bukan datang dengan mudah. Akan ada halangan dan cabaran di tengahnya. Lepas ni glam la dan boleh la banyak share tentang fashion ye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak. Terima kasih. Yup, untuk sampai ke tahap ni mmg banyak cabaran yang datang. Dan bila dah capai perkara ni, semestinya akan ada cabaran yang bakal mendatang. InsyaAllah akan share pasal fashion untuk dikongsikan kepada semua pembaca yang berminat nak tahu pasal perkembangan fesyen ni

      Delete
  3. congratualtion and may you be success always! this must be fun one and interesting to read on about you!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. hoping that this will also increasing your spirit too. Let's be a writer with passion.

      Delete
  4. congratulations on being the article writer for zalora malaysia! your writing skill must be very good to get such opportunity, and you sure knows a lot about clothing, trends etc to be able to write. so all the best!

    How to deal with markets ups and downs?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually, I'm not really good in writing in English. I just try my best and still need to practice more on it. And still, I have just a basic on the fashion thing. Not really into it but still can study more about the fashion. Soon I guess.

      Delete
  5. whoa tahniah dah jadi writer dekat zalora. airah tak berkesempatan nak terima sebab tak pandai sangat nak buat article english haha caiyok !

    ReplyDelete
  6. Awesome story! Congrats on being a writer at Zalora. Wish you all the best to become a model too.

    ReplyDelete
  7. Tumpang bangga! And yes, you do have that photogenic look! Semoga rezeki lebih melimpah ruah di tahun baru ni. Excited to read more of your articles soon. All the best and break a leg! Happy New Year!

    ReplyDelete
  8. wah dpt jd writer at zalora...bkn senang dpt peluang mcm ni kan....walaupun ms tu nk fokus exam lg kan..nasibaik editor tu faham..kalau dh rezeki tk ke mana

    ReplyDelete
  9. tahniah dapat offer dengan zalora malaysia. bukan calang-calang orang dapat peluang ni. Yess tengok ig iqbal memang photogenic la..harap lebih banyak peluang akan datang. nice sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, bukan senang sebenarnya nak berada sampai ke tahap yang ni. Agak banyak pengorbanan yang perlu dan keputusan yang perlu dilakukan. But, yeah. Finally, I made it this far.

      Delete
  10. Wah, tahniah! Semoga terus maju jaya dan menulis artikel2 yang best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. I wil. Artikel yang akan dikeluarkan nanti InsyaAllah akan bermanfaat untuk semua manusia sejagat.

      Delete
  11. Wah bestnya jadi writer kt Zalora. Do your best. Mana tahu boleh jadi model utk Zalora plak lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks. One of my wish. I hope i can be their model too beside being their articles's writer. Its gonna be on my wishlist for 2019.

      Delete
  12. Wohoooo ! Congratulations Iqbal for your new job. I hope you do well and God makes everything easier for you. New year with new job. Isnt that great ? Congratulations once again.

    ReplyDelete
  13. Congratulation! Satu pencapaian yg agak besar tu bila berjaya jadi penulis di zalora. Bukan semua org dapat peluang macam ni. Moga peluang yg ada ni tak disia-siakan.

    ReplyDelete
  14. Wahh tahniah..satu pencapaian bagus buat anak muda..bukan senang tau nak dptkan semua ni..teruskan bagi yg terbaik

    ReplyDelete
  15. wa that's nice. Wish you best of luck ya. I have not been login to Zalora for a long time because I still prefer real shopping on clothes haha.

    ReplyDelete
  16. Wow congratulations! Good to hear that, I used to shop at Zalora quite often but forgotten about it, need to check out if there's any good promos.

    ReplyDelete
  17. Hai kenalan blogger baru, rasa baru kenal awak.. Ok nantibkita add dekt ig ok. .Hhhwhehe. Semoga terus sukses bekerja dekat zalora. .Beruntungvdapat kerja situ sebagaibwriter pulak. .Dpat masuk babngunan dia. .wah. .

    ReplyDelete
  18. Tahniah dik.. Selamat maju jaya utk 2019. Good luck jadi writer utk zalora. Dan jangan abaikan study. All the best dik

    ReplyDelete
  19. Tahniah! Semoga terus cemerlang dan maju jaya dalam karier anda. Mudah-mudahan banyak rzeki mendatang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sis for the wish. I hope that i can do better for the future

      Delete
  20. Hi qbal, totally can understand the feeling. I have great time there and i bet you too. good job and keep going :)

    ReplyDelete
  21. Hey Qbal.. been a while sine last time i was here... you picture is bamm!!! fabulous! so envy with you. hahahaha

    ReplyDelete

Drop ur felling Here

Theme images by compassandcamera. Powered by Blogger.