A New Life Began

October 26, 2018
"To everyone who keep questioning where am I right now, and why I'm not updating my blog for a long time? Don't worry guys, cause I'm back! And welcome to my Blog. Again!" - Qbal Ramlan

Assalamualaikum, and for those who didn't know me yet, let me introduce myself first. In this weblog, I was known as Qbal Ramlan. For make it simple, you guys can call me Bal. Simple huh! I was blogging since I was 15 and now I'm 18. 4 years, I guess, I'm a senior then. Haha. You guys saw me as a happy-go-lucky types of person. But in real life. I was quite shy and I'm introvert. It's true! I don't know why. So I used my blog to expose myself. I am an ordinary person who had nothing specials compare to other. But, I know. Ia takkan boleh merubah aku untuk tidak percaya kepada diri sendiri. I trusted myself more than I trust other people. That's what we need to do right? No people can help you to change. They just can  encourage you to change. Only us (yourself) can help yourself..

It's now October. For those who DMing me on Instagram and facebook, asked me "Sambung study dekat mana?" "Ambil course apa?" "Dapat UPU tak" "Masscom ke?". I'm truly sorry because I don't reply you guys instead changed our conversation topics. Truly sorry guys. Haha. Bukan taknak jawab tapi ambil masa untuk kita sesuaikan diri dengan keadaan baru. Environment aku telah berubah dalam sekelip mata walau tak sampai setahun lagi pun. So, guys it's took 6 months untuk aku biasakan diri aku dengan persekitaran yang baru. Sebab tu aku dah lama tak update blog kesayangan aku ni. Seriously guys, I really missed my blog. Thing that I only can do is read my old posts to make sure that I reminded myself that I had my "Own World". Because, sometimes I forgot about it.

So guys, I'm here to answer your questions...




1. Where I further my studies?

I continued my study at Kolej Profesional Mara in Perak. Which is in my own state and at my own district. Yeah, my college is quite near to my house.  Around 40 minutes like that. Semua orang nak belajar jauh-jauh tapi entah kenapa aku nak belajar dekat dengan rumah aku. Antara puncanya ialah aku tak boleh nak berjauhan dengan family aku. Cukuplah masa kerja haritu aku jauh dengan family aku. Aku pergi ke Johor guys dan aku balik semula sebab aku dapat tawaran sambung belajar tu. What can I tell you guys about my college is. Sumpah seronok gila. Walaupun banyak kerja dan assignment yang kena buat tapi aku rasa seronok sebab akhirnya aku dapat masuk kolej. Kolej aku kalau nak tahu dekat dengan Universiti Teknologi Petronas (UTP) dan Universiti Teknologi Mara (UITM). Rasanya korang tahulah kut dekat mana. Sebab UTP ada dekat satu je dalam Malaysia ni. So yeah, I'm in a college right now. Macam biasa, jumpa kawan baru, perkara baru, belajar benda baru. Semua adalah baru. Tapi dah empat bulan kan? so, aku dah okey sikit dengan persekitaran aku ni.  

Me studying Economics with that kind of face, you know what I feel.


2. Course apa? 

Untuk pengetahuan korang. Aku ambil course Marketing. Haha! jauh gila beza dengan apa yang aku impikan sebelum ni. But it's okay. Aku selesa dengan program aku ni. Sebab mungkin bila aku masuk dalam dunia blog ni, secara tak langsung aku sebenarnya dah masuk dalam dunia marketing. Bila aku sendiri yang promote blog aku, bila aku sendiri yang hias blog aku, dan bila aku sendiri yang tulis untuk blog aku. Jadi secara tak langsung elemen marketing tu dah meresap sedikit demi sedikit dalam diri aku. Jadi, aku fikir mungkin aku masih tak lari lagi dengan apa yang aku nak. Dan, untuk pengetahuan korang lagi, dalam Program Marketing ni aku kena belajar Account. Kau bayangkan lah betapa blurnya aku, bila budak sastera macam aku ni yang kurang dalam bidang matematik kena belajar account. Haha. Kelakar tak kelakar belakang cerita. Aku dan menapak ke akhir sem 1 dah pun. So far, aku rasa boleh lah jugak dengan subjek account ni. Kita cuba benda barukan? apa salahnya kita ambil benda yang luar dari kemampuan kita sendiri. 


3. Second Semester  


And yeah... guys! Aku sekarang ni dalam akhir sem 2. Sebenarnya aku dah tulis entri ni sejak aku sem 1 lagi, tapi aku tak publishkan sebab aku tak rajin lagi nak publish. Just nak cari masa yang sangat sesuai untuk aku ceritakan dekat korang semua. Kalau sesiapa yang follow aku dekat instagram (@iqbaalramlan), korang tahulah serba sedikit macam mana kehidupan aku sekarang ni. Sebab buat masa sekarang ni, aku hanya aktif dekat instagram dan sekarang ni, disebabkan aku pelajar marketing - aku sedang cuba untuk naikkan aku punya instagram ke arah yang lebih luas lagi, means, aku sedang cuba untuk besarkan aku punya jaringan atau audience. Yeah, don't forget to follow my instagram account guys. Do follow me if you want to know more about me.  Dan disebabkan aku dah lama tak berblogging, aku akan mula aktif berblog semula. 

Okey guys, see you on my next entry! wish me luck!





Jangan lepaskan peluang anda untuk berbelanja di Zalora! 

22 comments:

  1. Selamat sambung belajar dik. Dekat dah tempat belajar akak dulu. Memang best duk sana. Takpe memang ambil masa nak sesuaikan diri. Belajar baik-baik ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wish me luck till the end of my journey as a student. Yeah, at first its quite hard to comfort ourself with the new enviroment. But, I did it!

      Delete
  2. Selamat belajar. Tak kisahlah kos apa asal sambung study. But penting kena ambik yg boleh bg kerjaya nanti. Macam i last2 keje tak pyh pakai degree. Berkubur skill tak masuk lab. Heheh. Zaman belajar best woo. Good luck ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. At first, iT WAS so confusing. which course tht I shoul take. Tapi bila hati dan otak dah bersatu. At the end, bal rasa itu yang terbaik untuk bal. So, I choose the Marketing Programme. Mmg tak boleh dinafikan lagi. Zaman belajar ni mmg best.

      Delete
  3. Sambung belajar lagi qbal...belajar bersungguh2 na..akak doakan qbal terang hati..x kisah la amik jurusan apa..janji apa yg qbal impikan jadi kenyataan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kak Amanda. Bal pun harap impiakan bal akan jadi kenyataan. I wish the best for myself.

      Delete
  4. Good to hear from you again, used to seeing your updates on instagram but you've been slowing down lately. Looking forward to see you again.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, cause I have a lot of thing to do since I continued my study. Huhuhu.... Thank you sis Jia

      Delete
  5. Selamat belajar dik. Kos tu tk kesah pon mana2 sebab nanti dah keje belum tentu kite dpt bidang atau apply bende yg sama masa kite belajar. Skang fikif fokus dan score ya . hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for the wish Faris. I will my best to get the best result. Yup, sekarang baru tahu. Tak kisahlah ambil kos mana pun. Rezeki ada di mana mana.

      Delete
  6. bal, good luck :)
    first time, akak (akak ke makcik ekk?) terjah blog bal ni.
    from grup blogger di fb.
    teruskan belajar. teruskan aktif.
    belajar utk maju. bagus la bila bal serius utk aktif di ig and blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. First, thank you for visiting my blog. Its okey. I will call you Akak. Hehehe. Yah, untuk langkah pertama sebagai seorang pelajar marketing, Bal rasa, bal perlu besarkan audience blog dengan Instagram. Itu punya perancangan sekarang ni.

      Delete
  7. Keep trying to succeed and do a good job for your study because it is only once when you work it will feel like studying the time that we will feel the hard of the young is to be worth it ok .. Good luck

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Maha for the wish. I hope, that i will do better for my future. Its now based own me, i just can create my dream but God may have the best plan for me.

      Delete
  8. Welcome back Qbal! 4 years is quite a long time hahaha but then, you’re only 18 😂 Still way younger than me. Marketing course look fun btw. Please do continue writing ok! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marketing Programme is really fun. When we have to do a lot of presentation. We need to speak and make a promotion vid. But... still have a killer subject. Hahaha economics! berhuhuhu lah kami

      Delete
  9. fighting! semoga dipermudahkan semuanya yaaa

    ReplyDelete

Drop ur felling Here

Theme images by compassandcamera. Powered by Blogger.