Counting... Busy and Fear

March 13, 2018

Sugguhpun aku hilang. Aku masih lagi mencintai dunia blogging ini. Sumpah rindu gais. Rasa macam lama gila tinggalkan semua apa yang ada dalam ni. So, now... I'm still do the same thing. Working at Cafe while waiting for the SPM's result. Oh okay. wait for it. I will tell you gais later. Sekarang ni aku cuma nak ingatkan kepada diri aku sendiri kenapa aku masih lagi berblogging. Dan kenapa aku masuk ke dalam dunia blogging ini dan sedikit sebanyak cerita yang aku tak sempat nak kongsikan dekat korang.

1. Luahan Hati

Sebab pertama. Aku suka meluahkan segalah isi hati aku dengan hanya menulis. Aku di luar mungkin banyak cakap. Tapi percayalah,  aku tak boleh cakap semua benda secara lisan dan terus. Terutamanya berkaitan dengan ketidakpuashatian hati aku tentang sesuatu. One point for me. Ini disebabkan aku masih lagi tahu menjaga hati dan perasaan orang lain. Alhamdulillah.  

Jadi, nasihatnya di sini. Tolong lah menghormtai sesama manusia. Sebab tak guna pun belajar tinggi-tinggi tapi attitude ke laut. Tolong jaga percakapan apabila sedang bercakap dengan manusia. Aku tahu, bukan semua manusia tahu untuk bersikap sopan. Tapi, sekurang-kurangnya cubalah untuk bersikap lebih baik sesama manusia. 

2. Penulisan dan Rakan.

Kenapa aku masih lagi berblogging? Sebab aku betul-betul cintakan penulisan. Even, penulisan aku taklah sehebat mana. Tapi aku tetap puas hati dengan gaya penulisan aku. Menulis bagi aku adalah satu terapi yang sangat berkesan bagi aku dalam meluahkan perasaan aku. Sebab bagi aku, dengan cara penulisanlah aku dapat kawal emosi aku kalau aku sedang dalam keadaan yang cuba untuk menyabarkan diri tentang ragam dan perangai manusia.

Aku suka berkawan dengan orang. Tapi... entahlah bagi mereka. Jadi pointnya di sini. Aku dapat kenal dengan ramai blogger dalam Malaysia ni even tak pernah jumpa depan-depan.

So, gais. Terima kasih sebab sudi berkawan dengan aku yang masih mentah dalam dunia ni. Aku masih lagi seorang remaja yang sedang meningkat dewasa.  Bagi aku, Perjalanan hidup aku mungkin masih jauh, atau mungkin masih dekat.  Kita tak tahu?

3. The SPM'S Result

Jadi... korang doakan aku dapat keputusan yang bagus dan cemerlang dalam keputusan SPM nanti. Aku tak minta banyak. Cuma berdoa aku dan rakan-rakan aku akan peroleh keputusan yang cemerlang yang boleh membanggakan mak dan ayah kami. Aku gementar weh. Walaupun depan kawan-kawan aku, aku cakap yang aku tak rasa gementar langsung tapi hakikatnya aku tak boleh tidur malam sebab fikirkan result yang akan aku dapat nanti.  

Aku haraplah apa yang aku targetkan dapat. Kalau dapat 5 ke atas pun aku dah bersyukur. Atleast aku boleh bahagiakan mak, ayah dan family aku. Mak ayah aku dah banyak habiskan duit diorang untuk aku belajar. Tak sangka pula sehari selepas keputusan SPM tu hari jadi mak aku. Aku lagilah rasa nervous. Sebab aku rasa, aku nak hadiahkan sesuatu yang berharga untuk mak aku. 

4. UPU Online. 

Aku dah beli nombor pin untuk permohonan kemasukan aku ke UA.  Diorang suruh kita pilih 8 pilihan utama yang kita mahukan untuk sambung belajar dalam bidang apa. Dan aku dengan senang hati pilih apa yang aku minat. Tapi, seriously gais... terlalu banyak bidang sains yang ditawarkan. Aku pun rasa macam... oh okey. Sebab kenapa reaction aku macam tu? sebab aku bukan budak sains. Haha! 

So yah?! I choose it. Salah satu daripadanya ialah bidang Penulisan skrip. Well... you know me. I will never and ever choose thing that I hate. So, gais yang tengah tunggu result SPM tu? beli nombor pin anda sebelum kaunter ditutup.

5. The IPG (Maktab Perguruan) 

So my teacher gave me a link. Dia suruh aku mohon jadi cikgu dekat IPG. Cikgu bahasa inggeris. Haha. Kau rasa? aku pun tak tahu lah aku mampu ke. Tapi tu lah. Ada lah jugak cita-cita aku nak jadi cikgu bahasa inggeris. But, my one and only dream job are Article Writer and freelancer. But, who know? kita cuba dulu. Mana tau ada rezeki nak jadi cikgu tu kesampaian. 


6. I Can drive a Car.

Finally gais! Dah lama gila nak cuba bawak kereta dan Yass! berhasil dengan jayanya. Bukan auto tapi manual. Masa mula-mula bawa aku rasa nervous gila tho tapi bila dah memang rasa macam nak bawa lagi. Nasib ada kawan yang boleh tolong ajarkan. Bukan apa, nak ambil lesen kereta seelok-eloknya kena tahu bawa kereta dulu. Sebab kalau boleh taknak rasa kekok. Lesen motor dah ada. Jadi tinggal kereta ajelah. 


So, Gais. Apa-apa pun doakan aku dapat result yang cemerlang nanti. Love you gais. Meet me on the next entry. 




29 comments:

  1. Wah... U still have a longg journey bro. So don't think too much but stay focus on what do you want to achieve in your life. InsyaAllah moga2 dipermudahkan, termasuk dalam dunia blogging. Good luck for your SPM result! Semoga cemerlang! Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks bro for tht advices. Nice to know with someone who always support me to do wht I love to do. Yass... i still have a long journey. An.. I'll make sure tht I will achieve what i want.

      Delete
  2. good luck! moga semuanya baik2 saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. semuanya baik2 sahaja. An... I'm happy for tht

      Delete
  3. All the best adik..panjang lagi perjalanan adik sebenarnya..untuk certain matlamat yang dah tercapai tu...congratulations..all the best dalam dunia blogging juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, sis. Yah, untuk masa ni. mmg ada impian yang dah tercapai. Salah satunya masih setia dalam dunia blogging ni. Wish me luck. Tq

      Delete
  4. Moga dapat keputusan SPM yang baik sebab SPM ni ala ala penentu jalan kita. Dulu ingat lagi berdebar giler tunggu keputusan. Moga yang baik2 ajer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sis. And for tht, I got a result tht made me so happy to be who I am.

      Delete
  5. Khamis ni kan keputusan SPM akan keluar. Mesti berdebar-debar kan. Semoga mendapat keputusan yang cemerlang. Masih jauh lagi perjalanan.

    ReplyDelete
  6. Semoga kejayaan di tangan awak dik. In Shaa Allah masa depan yang cerah menanti. Apa yang oenting jangan berhenti jadi blogger okey. Sayang tau kalau stop berblogging nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin. I hope too. So, yah. I'm not quit. Blog ni akan jadi platform yang utama, mungkin. Untuk saya.

      Delete
  7. Hehe jauh lagi tu perjalanan hidup..igat UPU tu bkn semua subject yg kita pilih akan dpt huhu..tp part yg paling best lps spm isssssss amik lesen kete hahaha..rasa mcm dah adult sgt kan dpt drive

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah... Takut apa yg minta tu tak dapat, yg tak minta tu dpat. Adeh... Hahahhah. Yass! Part kereta mmg syok. Tapi bal mandang lesen lagi. Jadi, kita belajar je lah dulu ba

      Delete
  8. All the best nak smbung study.pilih course yang kita minat supaya nanti nak study pun senang sebab kita minat

    ReplyDelete
  9. Good luck for ur spm result. Panjang lagi perjalanan tu. N keep blogging. Abadikan kenangan dlm blog. Nanti bila dah meningkat usia pasti tersengih sorg2 baca entri2 lama

    ReplyDelete
  10. Semoga dapar result yang baik untuk SPM. Oklah ni awal2 dah menulis. Dulu pun memang minat tapi tak terfikir nak berblog. Anyway, okla dah mula belajar memandu. Nanti senang nak amik lesen. Btw, hati2 sebab tak de lesen lag kan. Hehehe. All the best ye..masih bnyk lagi nak kena lalui. Stay rise

    ReplyDelete
  11. Don't worry too much about your SPM result, I'm sure you'll do fine :) Blogging is a great hobby so don't give it up and enjoy the process.

    ReplyDelete
  12. wah you are still young, I dah 28 tahun, lama dah tinggal spm, spm is a nightmare dream for me, jujur i katakan i dapat bad results in my spm, add math gagal but you know, spm tu bukan ertinya kita gagal dalam hidup, Alhamdulillah setakat ni I makan cari duit sendiri....

    I harap if dapat result bagus, guna lah ilmu sebaiknya, jangan jadi macam people nowadays, nama je profesor tapi bila mengaibkan seorang suami yag meminta isterinya dihandle oleh seorang wanita dia panggil suami tu pak pandir...

    i kurang hormat pada segelintir manusia yang golongan profesionalisma ni akibat sikap mereka perlekehkan orang yang macam kami ni hehehe,,

    apa pun good luck ye dik..

    ReplyDelete
  13. apa2pun teruskan berblog dan jangan berhenti :)

    ReplyDelete
  14. Wahhh masih jauh lagi perjalanan...masih banyak lagi boleh dipelajari dan timba ilmu. Sis pun dah mula latih anak sis form 2 berblog...tak selalu tapi kadang-kadang pun ok untuk penulisan dia serta luahkan setiap apa yg dia rasa nak luah di blog tapi belajar tetap kena belajar. Apa2 pun sis doakan yg terbaik utk result besok...apa sahaja keputusan terima dengan syukur kay...:D

    ReplyDelete
  15. Good luck in your study. Blogging still open the door to you. Whenever you have time, you can start and commit with blogging. Move to Uni life is different stage if compare to secondary school.

    ReplyDelete
  16. Weee! congratulations for finally being able to drive a car! And it's good that you chose the script writing..I am sure with much practice your writing skills will become better...and of course, don't give up on blogging..just keep writing and penning down your feelings.

    ReplyDelete
  17. Jauh lagi perjalanan. Keluar dan tengok kehidupan. Pilih kehidupan yang bagaimana dan tetapkan impian di hati. Sebab cabaran lepas zaman sekolah lagi mencabar dan mudah tersasar dan lambat tersedar. Akak dulu seronok kerja. Pelajaran di University terbaik. Nasib baik lulus. Tapi lebih bagus jika cemerlang kan?

    ReplyDelete
  18. Way to go bro...
    Dont give up..
    Whatever ur SPM results is dont ever loose hope...
    SPM is not a measure of how successful u are...
    And tahniah...go for the thing u like!

    ReplyDelete
  19. Just to let you know, if you get a results that youre not hoping for, God has another great and wonderful plans for you. My advice to you is, learn to explore more about yourself, what is worth to do and what you like to do. But afterall, education or knowledge is a continuos learning. Never stop learning while doing what you love to do.

    ReplyDelete
  20. another step in life. all the best lil brother :D
    follow sni #186

    ReplyDelete
  21. Good luck in your next step lil bro! May success be with you! p/s: pilih bidang yang kita minat sebab benda ni is your future. Fighting!

    ReplyDelete
  22. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Drop ur felling Here

Theme images by compassandcamera. Powered by Blogger.