Things that I Can't Do

September 10, 2017
Iaitu satu segmen. Nah... Not a segment. Well, empat hari kehilangan Bal di blog ini. Apakah anda rindu? Tidak? Oh, ada ku kisah. Haha. Aku hari ni sebenarnya tak tahu nak update apa dekat dalam blog ni. Empat hari alami writer block. Kau rasa? mampu ke kau tulis? Tak. Aku paling menyampah bila alami writer block okey! Macam tak ada benda apa yang aku nak buat untuk satu hari tu. Actually, untuk empat hari ni aku dapat banyak benda yang ecstatic nak cerita dekat korang. Tapi takpa, aku cerita lain hari sebab takut korang tak sanggup nak baca aku punya cerita. Tapi... berita gembira yang pertama adalah aku scored 6A 2C 1B dalam Trial Exam. Target SPM aku adalah 7A. Tapi takpa aku tetap gembira. 6A tu pun dah cukup bahagia buat aku. Yang penting! English aku A. Haha. Tapi minta maaf sebab aku tak tulis bahasa inggeris full dalam blog aku. Mungkin suatu hari nanti. Harap-harap terbukalah sikit hati aku nak tulis in english in the future. Maklumlah, kalau nak blog kau lebih ramai pengunjung kau kena tulis dalam bahasa inggeris sebab bahasa inggeris bahasa antarabangsa.  By the way, sebelum terlupa aku nak ucapkan Tahniah pada Blogger SEORANG SYED sebab dah tamat pengajian. Lepas ni ambillah Master pulak. 


Aku lari tajuk. Kita pusing balik. What I Can't Do but They Can. Hello, I'm tried so hard untuk jadi macam mereka tapi tetap jugak tak boleh. What??! Tibah! Entah... memang tak boleh. Dan aku memang geram gila kalau aku tak boleh. Nampak sangat semua manusia ni tak sempurna termasuklah aku sendiri. Jadi... apa benda yang aku tak boleh buat tu?


1. Being Normal 

Aku tak faham kenapa diorang selalu cakap aku tak normal. Haha!- Beberapa orang cikgu pun ada cakap benda yang sama. Sebenarnya aku tried hard gila nak jadi normal person tapi... aku akan bertambah jadi abnormal human. What?! Seriously! Maksud aku jadi matured dengan umur aku yang sekarang. Well, aku pun tak tahu bila aku akan jadi matured macam yang diorang nakkan. Korang rasa kalau kita selalu cakap sorang-sorang tu tak normal ke? kalau selalu menyanyi sorang-sorang tu tak normal ke? I'm curious. Please tell me that is normal thing.

2. Being Photoghenic

Aku teringin gila tho nak bergambar ala-ala model antarabangsa tu. Yang lelaki punya gayalah. Yang perempuan buat apa. Haha. Acah-acah maskulin, alpha male, garang-garang gitu, mata tajam memanah hati wanita di luar sana. Ada jambang yang kemas. Muka flawless gitu. Haha. Tapi secara realistiknya. Aku tak boleh. (Bolehlah jugak kadang-kadang)- AMER, can you teach me? haha!


3. Write a Supernatural and Horror Stories. 

Aku tahu menulis dalam genre Romantik, humor - walaupun kadang-kadang tak ada sapa gelak, dengan komedi dan jugak cerita yang boleh tahan sedih. Tapi, aku tak boleh nak menulis dalam genre yang berkisarkan cerita yang pelik dan seram. Aku mesti jugak nak cuba walaupun aku tak pandai nak buat cerita yang tema macam tu. Aku kagum gila dengan penulis yang mampu tulis cerita macam tu.

4. Speak English  Fluently. 

Aku memang tahu english. Nak cakap pun tahu. Aku pun faham makna tapi ada jugaklah yang tak faham. Tapi masalahnya sekarang ni bila aku nak cakap english dengan orang aku jadi blank. Aku tak tahu nak cakap macam mana. Dan aku lupa dengan semua perkataan english, even yang simple. I really hate that moment. Rasa frusted gila tho! Mesti orang ingat aku ni bengong sangat. Nampaknya self-confidence aku tak ada kuat mana pun.  Tapi aku akan juga. Kagum gila bila tengok orang cakap english lancar macam peluru berpandu. 

5. Fokus Dalam Ulangkaji.

As a student memang ulang kaji memang tak lepas dari dunia sekolah ni. Masalahnya sekarang aku susah gila kalau nak ulang kaji ni. Malas. Jujur okey. Tapi aku lebih suka mencatat apa yang cikgu cakap dan baca bila perlu. Selalunya aku amalkan konsep study last-minute. Tapi konsep ni memang sangat tak bagus. Lagi-lagi kalau kau tengah nak ambil periksa besar untuk tahun ni. Kau takkan tahu apa akan masuk dalam SPM nanti. Jadi aku dah sedikit sedia dengan  beberapa matapelajaran. Siapa yang rajin ulang kaji sini?

6. Ber'Fashion'

Aku ni buta fashion kut. Aku tak tahu apa-apa langsung pasal fashion-fashion sekarang ni. Yang aku tahu pakai baju yang sedap di pakai aje dah settel. Tak payah sangat nak pening kepala nak mencari baju yang ikut trend. Anyone? can you teach me?


Tapi walau apapun yang aku buat. Aku tetap gembira. Sebab aku nak cuba jadi sendiri dan aku nak terus cabar diri. Bagi korang, apa yang korang rasa korang tak boleh buat tapi orang lain boleh buat?

30 comments:

  1. 6A? ok dah tuh kan! Tapi apa pon good luck! bab cakap english tu sama..bila nak bercakap dengan orang terus blank.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah 6A dari 9 subjek. Thanks By teh way.

      betul tu kadang-kadang memang rasa blank gila nak bercakap dalam english. Padahal kita tahu cara nak balas tapi otak tak bagi kerjasama. hahah

      Delete
  2. Samalah problem kita no 4 tu! Haha. Takpe dik slow slow ya awak muda lagi. All the best in your future :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebanyakan orang problem dekat no.4 tulah. haha. Thanks kak for your wished.

      Delete
  3. Its okay Iqbal. Just be yourself. Tapi kalau nak cabar diri buat semua diatas pon boleh. Mana tahu sesuai dengan kita hehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I always tried to be myself. But people around me keep saying that I must be matured. I can't force myself. Nanti cepat tua. hahahah.

      Delete
  4. Good luck for real SPM. Remember what ever result yg u dpt, stay strong! Coz the real life is much more adventurous beyond your imagination lol...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah, I will keep stay strong. But, actually I was quite afraid about what i will facing after this.

      Delete
  5. being normal is actually being yourself, bal. apapun don't worry. kita tahu semua benda pun daripada tak tahu dan kita boleh buat semua benda pun bermula daripada kita tak boleh. so don't give up and keep learning, k!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Hasif for your advices. I hope i can be like you one day in my own way Insya-Allah. You're my idol. You archievement impressed and inspired me as a young Author and as a student.

      Delete
  6. Just be yourself. Good luck on your SPM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Sis. I will try my best in SPM examination

      Delete
  7. Seriously sama. Especially bab cakap english. Kat paper or menaip memang lancar je,tapi kalau nak cakap langsung fail

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah.... just like me lah sis. Kekekekeh

      Delete
  8. love to read your article. thanks for your nice sharing hehe

    ReplyDelete
  9. hi there! I'm Nisha and omaigod. We're in the same age!

    Plus, asal semua benda dlm entry ni ada kena mengena dgn Nisha ni? haha Nisha pun suka english. Nisha cuma akan speaking time bila ada mood ja. Alhamdulillah English dpt A- haritu sobbs.


    '3. Write a Supernatural and Horror Stories.'

    Well... Yang ni Nisha dah buat dulU! Haha maaf ehh~ kah2. Tapi takdalah nak hebat mana. Ayat pon kekadang ke laut juga haha. Tbh, Nisha lebih suka cari idea baru berbanding menulis. Tapi nak buat mcm mana, BM Nisha tak hebat mana. Jadinya Nisha kena practice hard lagi untuk dptkan gaya penulisan mcm ala2 Ain Maisarah lol.

    p.s, Kalau nk dgr cerita seram just pm me kay haha sbb mmg dh byk sgt dgr kisah2 seram dari member Nisha. Last year Nisha active dkt Wattpad sbb ada novel 'Cinta Sixth Sense' tapi stop kejap sbb nk SPM this year huhu

    So yeah.. ^____^ That's all kot.

    But seriously, semua point2 dlm entry tu semua Nisha fhm lol Maybe sbb kita TeamNaga(Batch 00) kot hoho B)

    Lastly, it's nice meeting you Iqbal! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaa... panjang sungguh komen ye. Takpa Bal gigih baca. Yeah, I know from the earlier when i went in ur lovly blog. Bal kalau nak cakap english tu okey je. Tapi confirmlah ada salah grammar en bila cakap. Lebih suka kalau Bal cakap english dan ada benda yang salah orang tu tak tegur. Yang penting cakap english! Okey. hahah Tibahh...
      Bal DM Nis dekat instagram. So, you can tell me about the horror stories. I love horror stories u know.

      Delete
  10. First of all, congratulations for your amazing trial results.. Well, 6A's ain't bad at all for a trial..

    About your desire to be a better person in the sense of fashion or at least, be a photogenic, you should just be yourself and you would slowly improve those stuff when you're in University soon, with the help of your friends.. Trust me on this.. :)

    About no 4, here is one advice that I hope could help you in speaking English.. Be bold, don't be afraid of making grammar mistakes because as long you're practicing it, you would just get used to it and Voila..! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Sis. Bal kalau bab berfesyen ni memang lemah sikit. sebab kita tak tahu apa yang sesuai kita pakai untuk nampak lebih menarik di mata orang. It such a relief when you said that "My friends will help me soon..."

      Speak in english fluently, I will try my best

      Delete
  11. All best in your future ^^ . Kalau ada usaha, insyaAllah Berjaya !

    ReplyDelete
  12. Number 4, ika can't speak fluently but I can write in English hahahaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama!. Tapi penulisan Bal dalam english tak adalah gempak sangat. hahahah

      Delete
  13. No worries, achieve it slowly as long you feel comfortable. Winner doesn't come within a day.

    ReplyDelete
  14. Buat bebetul.... Ingat lagi dulu hati tengah down... trial SPM just dapat 2A yang lain semua fail.... memang hati down sampai SPM pun xde hati nak jawap...

    Tengok member sekelas semuanya berderet A nya....

    ReplyDelete
  15. That's cool also, discovering the things we can't do and perhaps can improve it slowly.

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed. I always thought about that too

      Delete

Drop ur felling Here

Powered by Blogger.