Review: The Battleship Island

September 30, 2017
The Battleship Island (Hangul군함도Hanja軍艦島RRGunhamdo) is a 2017 South Korean period action fiction film starring Hwang Jung-minSo Ji-subSong Joong-ki and Lee Jung-hyun. It is a Japanese occupation-era film about an attempted prison break from a forced labor camp on Hashima Island
Aku tonton movie ni sebab ada Song Joong Ki dengan So ji Sub dan disebabkan budak perempuan yang berlakon dalam movie Train To Busan tu. Cerita ni, apa yang boleh aku cakap, best. Tapi aku tak berapa suka sangat dengan jalan cerita dia yang aku rasa agak kelam kabut dan menyesakkan. Itu aje yang aku tak suka. Yang lain semua gempak. Dalam movie ni korang boleh tengok macam mana kekejaman Jepun waktu dulu. Aku tak terkejut sangatlah sebab aku dah biasa tengok movie yang lagi teruk kejam dari yang ni. 

Cuma aku tak berapa faham di awal cerita tu aje. Dan aku tak faham kenapa Song Joong Ki tiba-tiba muncul entah daripada mana. Yang aku tahu dia dah pernah jadi pelatih tentera Amerika rasanya. Dia ditugaskan untuk menyelamatkan semua orang korea yang dibawa masuk ke dalam pulau tu oleh orang jepun. 

Kalau korang tonton movie ni hanya semata-mata nak tengok ketampanan Song Joong Ki dengan So Jib Sub. Hentikanlah... sebab semua pelakonnya jadi comot dek arang batu.  

38 comments:

  1. haha. samalah kadang tengok movie sbb pelakon dia. btw dua2 pelakon ni memang the best lah. suka tgk so ji sub berlakon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua pelakon laki ni tak minat sangat, tapi bila nampak cerita dia macam best je. Tu yg tengok tu.

      Delete
  2. Hehe. Kurang best ke ceritanya? Tp kawan-kawan yang fans die hard korea cakap best. Tak sempat lagi menonton.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklah kurang sangat. Overall memng cerita ni mantap.

      Delete
  3. haha ayat last lawak😂 macam tau tau je kalau tengok drama or filem mesti sbb pelakon handsome haha nanti nak tengoklahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. 😂😂 takleh tengoklah ketampanan yg korang harapkan tuh. Semua comot sokmo. Hahahah

      Delete
  4. Kebanyakan semua suka filem ni. Hahaha. Akak suka tengok pelakon dia. Real je berperang. 10 bintang untuk cinematography mereka. Hebat kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup dia punya cinematography memang gempak👍👍

      Delete
  5. Lepas exam ni nak tengok ahahah kena masuk list wajib tengok ni

    ReplyDelete
  6. Harus tengok sebab nak tgok pelakon dia hehehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena. dan harus. wajib terus hahahah

      Delete
  7. Comot-comot pun comel kalau dah minat sangat.. hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ececececehh 😂😂 kipas susah mati lah katakan

      Delete
  8. wow, looks like a nice tv series to follow, definitely will watch!

    ReplyDelete
  9. Hahaha..pelakon yg ensem jadi comot eh..akak suka tgok kalau jalan cerita best...kena hayati betul2 kalau awal2 dh boring...baik lupakan saje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula ja agak boring dah menyesakkan. Tapi last gempak gila

      Delete
  10. Hahaha... tergelak saya baca your review. Now I want to watch it too. Walaupun diorang comot hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blame the çharcoal 😂 hahahahhaha

      Delete
  11. My daughter loves to watch Korean movie. I will bring her to watch this instead.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah! 👍 But, this movie quite dangerous.

      Delete
  12. Macam menarik je cerita ini, tapi kita xkenal sangat pelakon2 korea nie...

    ReplyDelete
  13. tak boleh blah part Joong Ki selamatkan semua orang hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... Macam dia sorang je ada function. Hahahah

      Delete
  14. Alah tak tengok lagi cita ni. Ketinggalan ni. nak tengok bila weekend ni.

    ReplyDelete
  15. Lama dah tak layan korean drama..tapi cerita ni macam best je

    ReplyDelete
  16. wahhh nanti nak tengok jugaklah ^^ nice reading your review~^^

    ReplyDelete

Drop ur felling Here

Powered by Blogger.