Friday, 12 May 2017

The Other Side of Me ( mini galleries)

Long times no see. Hiak! Three papers left. Mid Years Exam je pun. Belagak macam dah habis SPM. Pftt... haha! Agak kemurungan jugaklah sebab dah lama tak menulis apa dekat dalam ni. Blog ni pun jadi agak mendap je. Bahaya juga masalah yang aku hadapi sekarang ni? adakah ini masalah perang dunia ketiga? Ceh, I'm Just kidding. 

Baru perasanlah yang aku sudah mula menulis menggunakan ayat penuh. Hei, berikan tepukkan yang sangat gemuruh untuk Qbal Ramlan. Sebab dulu aku selalu menulis dekat blog ni guna ayat yang ringkas nak mampus sampai aku yang baca pun rasa awkward. Haha! 


By tha way, Qbal nak tanya dekat sini siapa yang suka ambil gambar? Means, kau pergi mana-mana aje kau mesti ambil gambar. Aku tidak maksudkan 'Selfie'. Maksud aku ambil gambar serene yang lawa-lawa acah photographer gitu

Aku sebenarnya seorang yang suka gila ambil gambar yang macam tu selain ambil gambar muka sendiri yang acah-acah abang hipster. Bagi aku bila ambil gambar serene ni kan, bila kita tengok balik gambar yang kita ambil... kita akan rasa tenang gila. Macam gambar sunset dekat pantai tu. Lawa gila! 

Lagi lawa kalau kau pandai ambil gambar dengan hanya menggunakan telefon pintar aje tanpa guna DSLR dan sebagainya. Memang kalau kau boleh ambil gambar mengalahkah guna DSLR kau memang gempak gila. Itu namanya bakat sejak azali. 

Sebenarnya, kajian sains ada kata "Bukan kamera yang menentukan kesempurnaan sesebuah gambar itu tapi keserasian kau dengan gadget itu sendiri,"

Nampak tak aku dah berfalsampah di sini? Haha! 

Dan ada dua blog yang aku kagum gila bab capture photo ni. Satu blog +Amer Ridzuan  Kedua blog 
Inspired gila bila tengok gambar yang diorang capture. 

Sebenarnya aku tak berapa nak faham sangat tentang konsep-konsep yang ada dalam bidang photographer ni. Tapi aku cubalah google apa yang perlu.

So, yang ni contoh pertama gambar yang aku tangkap hanya gunakan Sony Experia. Maaflah terlampau sangat dia punya Situration. Haha. Ni gambar tabung kesayangan aku yang dah aku conteng mukanya. Ceh, Banyak gila benda berharga dalam tabung ni yang bernama Siling Emas Malaysia.  Aku gunakan taktik blur sikit bagi nampak dia punya arts tu, yang semestinya tak nampak langsung. haha!


Peringatan! Jangan sekekali pandang pokok pisang sebelah mata πŸ˜† sebab pokok pisang ni boleh jadi satu benda yang menawan dalam kamera. Dia punya kehijauan daun pisang tu... pergh!! Tambah dengan acah-acah buat filter macam photographer profesional. Nampaklah juga hasilnya. Tak kiralah buruk ke tak janji aku yang tangkap, aku rasa lawa!

Nampak tak kuasa veto blog tu dah ku gunakan.


Last but not least, bantal peluk ak... akak aku! haha. Aku tak peluk teddy, aku tumbuk aje biar sampai kekabu dia keluar. Tapi ni kakak aku punya mampus aku kalau aku pecahkan dia punya teddy. Bila aku terlampau guna banyak sangat filter... Hiks-hiks... Macam tangkap guna DSLR!

What you think?Thank you ye sebab sudi melawat mini galleries aku hari ni. Tak ada galeri sendiri pun takpalah. Janji dekat sini boleh tunjuk kat korang.

Siapa suka capture photo macam ni sila munculkan diri dekat komen. Kita geng!

8 comments:

  1. gambar cecantik semua. keep it up

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiks, masih prrlu belajar lagi bab2 camera ni semuaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜πŸ˜

      Delete
  2. Nice mini galleries !
    Keep it up, polish lagiiii n lagi...ahhahaa...
    Part pokok pisang tuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok pishang. lepas ni cadang nak jadi model pokok pishang pilakπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜œπŸ˜œ

      Delete
  3. Cantik gambar yang bro ambik. moga jadi photog yang berjaya la suatu hari nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan impian senanya nk jadi Photogh tu. tapi apa salahnya klau boleh kan πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  4. good luck! awal-awal ambil gambar memang ada masa terasa buruk je. then, saya pun belajar thru google, thru tumblr, and now i know cara macam mana nak capture the moment so everyone can see it just like i did.

    u can do it too. have faith in yourself.

    and it's good yang you dah write in full words. orang tak suka ayat ringkas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Google is the best way to leanr something new. Pokcik google tahu semua benda. kan... apa salah kita belajar sedikit-demi-sedikit satu perkara yang dah kita minat tu.

      Saya rasa lebih baik bila guna bahasa melayu penuh. Kalau tulis ringkas-ringkas tak seronok nak baca.

      BTW, Tq sis sudi jenguk sini. Nice to know you

      Delete

Drop ur felling Here