Kenapa nak jadi blogger??

19:04:00

                                                                           fazrol iqbal
persoalan yang selalu sangat orang ramai tnya.  n..  FI sure bukan FI sorang aje yg ditnya dengan soalan yg macm ni.  komferm seratus peratus ada blogger lain yg selalu ditnya soalan ni.

klau ada kawan tnya FI soalan ni FI hnya mampu tersenyum aje.  tk tahu nak ckp macam mana.  kdang2diri kita sendiri pun tertanya2 benda yg sama...

seriusly,  kita sendiri pun tk tahu jawapan dia apa benda.

tapi ada setengah orng yg ambil kesimpulan pada blogger ni.  contohnya.... ada yg ckp

"kau jadi blogger nak popular ajekan..."

diam.

sbb tk tahu nak balas apa.

FI mengaku jugalah dngn menjadi blogger ni mmg kita rasa nk popularkan.. tapi the same time FI rasa  dengan jadi blogger ni bukan semata2 nk popular aje.  popular ni mmg akan terjadi bila secara spontan. faham maksud FI?

FI maksudkan...  memang secara tk lngsung dengan berblogger lita akan menjadi orang yg agak popular.  dia bukan kemahuan kita untuk popular.  memang popular bila kita jadi blogger ni jadi secara tk langsung...


tapi,  yang penting. kita jadi popular atas usaha kita sendiri atas nama kita sendiri.  betul tak?  kita tk mengharapkan orng lain untuk kita terus berjaya.

kita kena faham setiap permulaan itu semuanya bermula dari kosong.  betul tak???  tnyalah blogger2 yg dh berjaya tu semua.  mereka semua bermula dri kosong..


bukan itu aje tau,  antara kesimpulan yg kedua mereka buat...

" nak dapat banyak duitlah tu...  mesti nk cepat kaya,"

ya,  mmg FI akui dengan berblogger kita dpat menjana income untuk diri kita sendiri...  macam menulis review,  promote barang2 atau produk2 dan sebagaimya...  dan ada setengah blogger yg gunakan tempat menywa tapak iklan.  boleh dikatakan dengan menjadi blogger kita akan dapat satu platform untuk menjana pendapatan.  jangan terkejt,  ada blogger yg boleh capai tahap pendapatan beribu2 tau.  dah itu semua pun kerana usaha mereka sendiri.

so, FI pun teringin juga nk jana pendapatan sendiri.  yalah, kita masih belajar.  dalam masa yg sama bolehlah sikit2 tolong mak ayah.  FI pun bukannya berasal dari keluarga yang dari lahir2 terus kaya.  we must work hard to find some money

so,  FI taknak tulis byak2, setakat ni jelah entry ni...  terima kasih sudi luangkan masa untuk baca entry yg tk seberapa ni...

maaf andai  typo ke...

jamgan lupa komen kalau rajin...   

3 comments:

  1. mengisi masa lapang.......hihihihi

    ReplyDelete
  2. hai...keladi tag blog u....untuk segmen http://www.keladionline.com/2016/01/blog-award-2016.html

    ReplyDelete

Drop ur felling Here

Theme images by compassandcamera. Powered by Blogger.